Přeskočit na hlavní obsah

Prezident Petr Pavel

Petr Pavel (* 1. listopadu 1961 Planá) je český voják, armádní generál Armády České republiky ve výslužbě. V letech 2012–2015 byl náčelníkem Generálního štábu Armády České republiky. Mezi roky 2015 a 2018 působil ve funkci předsedy vojenského výboru NATO; stal se tak prvním zástupcem zemí bývalé Varšavské smlouvy, který nastoupil do nejvyšší vojenské funkce Severoatlantické aliance. Dne 6. září 2022 oficiálně oznámil kandidaturu na prezidenta České republiky ve volbách v roce 2023. Se ziskem 35,40 % hlasů vyhrál první kolo voleb a postoupil do druhého kola.

Petr Pavel se narodil roku 1961 v Plané u Mariánských Lázní do rodiny příslušníka Československé lidové armády, pocházejícího ze Lhoty za Červeným Kostelcem. Otec, plukovník Josef Pavel, působil jako zpravodajec a měl na starost i elektronický průzkum, mimo jiné zachycování a analyzování zpráv armád NATO; počínaje rokem 1973 působil po mnoho let v Táboře na tamním Velitelství Západního vojenského okruhu.

V letech 1975 až 1979 Petr Pavel studoval na Vojenském gymnáziu Jana Žižky z Trocnova v Opavě. Po jeho absolvování pokračoval v letech 1979 až 1983 studiem na Vysoké vojenské škole pozemního vojska ve Vyškově. Následně se v rozmezí let 1988–1991 vzdělával v postgraduálním kurzu organizovaným 26. oddělení Zpravodajské správy Generálního štábu pro pracovníky vojenské rozvědky pro práci v zahraničí a speciální úkoly (s krycím jménem Pávek a v prvním ročníku pod krytím Vojenské akademie Antonína Zápotockého v Brně). Archivní dokument shrnující Pavlovo studium uvádí, že „ke studiu předmětu přistoupil zodpovědně, potvrdil velmi dobré předpoklady pro zvládnutí agenturní přípravy“.

Po sametové revoluci získal zahraniční vzdělání studijními pobyty na Defense Intelligence College v Bethesdě, na Staff College v Camberley, na Royal College of Defence Studies v Londýně a nakonec vystudoval magisterský obor mezinárodní vztahy na King's College London.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Babiš & Pavel

 Kdo vyhraje v druhém kole prezidentské volby? Koho budete volit? V prvním kole prezidentských voleb 2023 zvítězili generál Petr Pavel a poslanec Andrej Babiš. Termín 2. kola voleb je stanoven na 27. a 28. ledna, znovu lze zažádat o voličský průkaz.